Ako pokračujeme

Viete, že Hviezdička oslavuje v tomto roku 25 výročie? Je to naozaj tak. Prvá, ešte netelevízna Hviezdička mala svoju premiéru v košickom amfiteátri v roku 1992. To je už riadna minulosť. Odvtedy, každý rok predstavuje malé spevácke talenty rôznymi formami. Do roku 1996 existovala ako netelevízna, “putovná” súťaž po jednotlivých mestách Slovenska. Prešli sme takmer všetky športové haly, veľké kultúrne sály, detské domovy a svojim účinkovaním sme získali naozajstnú popularitu. Boli sme tak úspešní, že si nás všimla slovenská televízia a ponúkla nám nakrútenie a odvysielanie pilotnej časti. Reakcia televíznych divákov mala rozhodnúť či sa relácia dostane do televíznej programovej ponuky. My sme ani na chvíľu nezapochybovali a náš predpoklad sa vyplnil. Ohlas po odvysielaní bol taký obrovský, že nám televízia okamžite ponúkla zmluvu na výrobu pravidelných relácií s mesačnou periodicitou. Od septembrovej premiéry v roku 1992 sme rôznymi vizuálnymi, obsahovými ale aj organizačnými zmenami vysielali Hviezdičku nepretržite až do roku 2003. Po skončení súťaže na televíznej obrazovke nás zastrešilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu a odvtedy existuje Hviezdička tak, ako ju poznáte vy. Je to celoslovenská súťaž – jednak pre žiakov ZŠ, ale aj pre všetkých malých spevákov, ktorí majú chuť spievať a súťažiť.

To bol krátky exkurz do minulosti, no a poďme do prítomnosti.Pre tento ročník sme pripravili niekoľko zmien a noviniek. Po prvé, vo finále bude súťažiť 9 spevákov. Traja zo Stredného, traja z Východného a traja zo Západného Slovenska. Spevákom sme pridelili kaučov, ktorých úlohou bude pripraviť spevákov do finále po všetkých stránkach a keďže všetci kauči sú spevácki činní, určite čo to prezradia aj o finesách spievania. Pýtate sa, kto sú kauči? Tu je odpoveď. Na Strednom Slovensku je to Janka Kozáková zo skupiny Mukatado, na Východnom Slovensku sa o spevákov bude starať Peter Pačut allias slovenský Fredy Merkury, no a na Západnom Slovensku je to spevák Robo Grigorov.

Môžem prezradiť, že so spevákmi zo stredného Slovenska sme sa už stretli ( tu je video) a Janka s nimi začala pracovať. Východ a Západ nás čaká v najbližších dňoch a zo stretnutia vám prinesieme videozostrih.

Speváci popri pesničke, ktorú budú spievať za doprovodu hviezdičkárskej skupiny si zaspievajú spoločnú pesničku aj s kaučami, takže to bude super zážitok nielen pre spevákov, ale aj pre kaučov a divákov finále. Uskutoční sa 31.05.2016 v košickom Kulturparku a porota rozdelí nielen hlavné ceny, ale aj ceny za interpretáciu, za výnimočný spevácky prejav a originalitu. Vrámci súťaže prebehne aj súťaž pre košické školy, ktorá mala v minulom roku úspech, takže v nej pokračujeme. Úlohou zapojených škôl bude pripraviť si akúkoľvej pesničku, vyrobiť podľa vlastnej kreativity perkusívne hudobné nástroje a s maximálnym počtom 10 spevákov zaspievať upravenú skladbu v dĺžke 1.30 min. Víťaz získa pre školu finančnú odmenu vo výške 300 Eur.

Myslím, že zatiaľ toľko informácií stačí, o ďalších prípravách vás budem informovať.

Majte sa, zdraví vás starší moderátor.